Witryna wykorzystuje pliki cookie wyłącznie do zbierania danych statystycznych. Więcej w polityce prywatności.
Strona główna
Miasta dla ludzi prenumerata wyszukiwarka facebook
reklama

1 '2019








Miasta dla ludzi






Oferta dla Architekta

Oferta dla Architekta



Centrum Badawczo-Rozwojowe Grodowa 13

21.12.2018 / piątek

Obiekt usługowo-biurowy


Plomba miejska to pojęcie szczególnie spopularyzowane w latach 80. XX wieku. Wówczas uzupełnianie przerwanych linii zabudowy nie wzbudzało tylu emocji co dzisiaj. Łatwy dostęp do internetu dał każdemu możliwość na bycie recenzentem i weryfikację rozwiązań projektowych w czasie rzeczywistym. Nie jest zatem zaskoczeniem, że realizacja obiektu usługowo-biurowego w obrębie gliwickiej Starówki wzbudziła ogólne zainteresowanie.

 

 

Centrum Badawczo-Rozwojowe (CBR) jest obiektem biurowo-usługowym z trzema kondygnacjami nadziemnymi oraz antresolą nad ostatnim piętrem. Na parterze zlokalizowano ogólnodostępną przestrzeń ekspozycyjną z indywidualnym wejściem. Resztę budynku zajmuje strefa biurowa. Wnętrze ma surowy, industrialny charakter. Podkreślają to użyte materiały takie jak: beton architektoniczny, szkło oraz antracytowe detale stolarki okiennej i drzwiowej. Indywidualnie zaprojektowane meble uzupełniają wnętrza, nadając im unikalny charakter. Czytelny odbiór przestrzeni biurowej ma odzwierciedlenie w monolitycznej bryle kondygnacji II i III z antresolą, pokrytej panelami alucobond z warstwą wierzchnią z blachy miedzianej. Funkcję usługową podkreślają natomiast szklane witryny parteru.

Z uwagi na gabaryty obiektu i ograniczoną powierzchnię użytkową, istotną rolę w kształtowaniu formy budynku odegrało rozplanowanie funkcji wiodących. CBR zapewnia optymalne warunki pracy dla co najmniej 14 osób. Oprócz podstawowych udogodnień przestrzennych, dodatkowym walorem obiektu jest wyeksponowanie panoramicznego widoku gliwickiej Starówki z poziomu antresoli i dostępnego z niej balkonu.

 

 

Konstrukcję nośną budynku tworzą ramy żelbetowe. Stropy zaprojektowano jako płyty monolityczne, a dach w formie lekkiej konstrukcji stalowej. Forma budynku jest wynikiem „gry” pomiędzy uwarunkowaniami, w szczególności: lokalizacją, geometrią sąsiedniej zabudowy, gabarytami luki budowlanej i autorską docelową wizją miejsca.

Efektem działań projektowych stała się nowoczesna forma, wkomponowana w istniejącą, historyczną pierzeję. Inspirację do kształtowania elewacji stanowiły: proporcje podziałów elewacji budynków sąsiednich, zakładana transparentność parteru oraz chęć zastosowania jednorodnego materiału na elewacji i frontowej połaci dachowej. Nowoczesny, a zarazem stonowany wygląd budynku uzyskano w wyniku połącznia płyt alucobond, elementów fasadowych z antracytową kolorystyką stolarki okiennej, drzwiowej i balustrad. Z daleka CBR prezentuje się jako spójna „miedziana” bryła, osadzona na przeszklonej bazie. Podchodząc bliżej zauważa się szereg detali, wertykalne i horyzontalne podziały paneli elewacyjnych, a także przenikanie materiału elewacyjnego do wnętrza showroomu.

Projekt może być postrzegany jako odważny, szczególnie z uwagi na zastosowany materiał elewacyjny. Z autorskiego punktu widzenia stał się swoistą reinterpretacją miejsca położonego w obszarze historycznego centrum Gliwic. Przekształcona luka budowlana w pierzei o ograniczonej powierzchni jest budynkiem stawiającym wyzwanie kolejnym rewitalizacyjnym działaniom w przestrzeni ulicy Grodowej w Gliwicach.

 

 

Inwestorem, projektantem a jednocześnie użytkownikiem Centrum Badawczo-Rozwojowego jest firma P.A. NOVA SA z Gliwic. Realizuje ona projekt pod nazwą „Utworzenie w P.A. NOVA SA Centrum Badawczo-Rozwojowego Technologii Przetwarzania Dużych Zbiorów Danych na potrzeby Geoinformacji i Inżynierii Odwrotnej” w ramach Działania 2.1 „Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

PANOVA specjalizuje się w kompleksowej obsłudze inwestycji w zakresie projektowym, koordynacyjnym i realizacyjnym, wykonywanych dla kontrahentów zewnętrznych, a także na własny rachunek. W zakresie szeroko pojętego projektowania zajmuje się wielodyscyplinarnymi i wielobranżowymi opracowaniami architektonicznymi, urbanistycznymi i planistycznymi. PANOVA w okresie 30-letniej działalności zdobyła ponad 50 nagród w konkursach architektonicznych krajowych i zagranicznych. Do ostatnich osiągnieć należy wyróżnienie w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego zrealizowaną w roku 2017 — projekt rewitalizacji budynków Łaźni i Stolarni wraz z przyległym terenem dawnej kopalni Katowice, i budową niezbędnej infrastruktury na potrzeby Muzeum Śląskiego w Katowicach.

Anna LESSAER-KENTZER
Stanisław LESSAER

fot.: Artur Jurkowski

 

Adres: Grodowa 13, 44-100 Gliwice

Pow. użytkowa: 314,2 m²

Kubatura: 1347,3 m³

Projektanci: Stanisław Lessaer, Monika Jaśkiewicz-Borecka, Jan Lessaer



« powrót